U trendu

Najbolja vakcija za demokratiju je visok odziv birača

BEČ – Najbolja vakcina za demokatiju protiv desnih populista je visok odziv birača, istaknuto je danas na konferenciji za štampu u Beču nosioca liste Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) na izborima za Evropski parlament Andreasa Šidera i glavnog kandidata Evropskih socijaldemokrata Fransa Timermansa.

„Ako uspemo da po prvi put posle 15 godina učinimo mogućim da konzervativac ne bude predsednik Evropske komisije onda smo uspeli da učinimo Evropu solidarnom. Izađite na izbore“, poruka je Timermansa.

Šider je naglasio da su desničarski populisti snage koje nanose trajnu štetu demokratiji u Evropi.

Timermans je izrazio zadovoljstvo rastom izlasznosti na izborima u Holandiji, gde je njegova Radnička partija posle 1998.uspela da pobedi na izborima.

„Po prvi put posle tri decenije je došlo do rasta izlaznosti, jer građanima nije više svejedno. Žele drugačiju Evropu, Evropu koja se kreće drugim putem. Oni žele socijalnu, održivu, fer i slobodu Evropu“, objasnio je on.

Šider je istakao da je rezultat u Holandiji jasno pokazao da su svi, koji su govorili o krizi socijaldemokratije, pogrešili, a to su pokazali i izbori u Španiji, Finskoj i Švedskoj.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se spreči podela Evrope na siromašne i bogate, da se obezbede šanse za budućnost za „normalne građane“ i zaustavi moć koncerna sa 50.000 svojih lobista i poreskim privilegijama.

Timermans je kazao da je sada odlučujuće kako će Evropa izgledati narednih 20 godina po pitanju održivosti, zaštite životne sredine i klime, kao i socijalne pravde.

„O tome se odlučuje sada, ne sutra i prekosutra“, podvukao je on.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike