U trendu

Najgore antisemitske tenzije od Drugog svetskog rata

MILANO – Liliana Segre (89), doživotna senatorka koja je preživela ozloglašeni nacistički logor Aušvic, postala je simbol najgorih antisemitskih tenzija u Italiji od Drugog svetskog rata.

Nakon što je otkriveno da je Segre dnevno meta više od 200 napada na društvenim mrežama, ona je pokrenula predlog o formiranju komiteta za borbu protiv mržnje, rasizma i antisemitizma. Predlog je usvojen u Parlamentu, ali bez glasova desničarskih partija, javlja AP.

Euroskeptična liga Matea Salvinija, centralno-desničarska Forca Italija Silvija Berluskonija i krajnje desna Italijanska braća Đorđije Meloni, ostali su uzdržani.

Meloni je rekla da je ostala uzdržana jer se komisija nije bavila ulogom islamskog ekstremizma u antisemitizmu. Salvini je rekao da se brine da će predlog ograničiti slobodu izražavanja i da će „levica kao rasizam poturati ono što je za nas verovanje ili pravo da kažemo ‘prvo Italijani“. Forca Italija je predlog za formiranje Komiteta takođe nazvala pokušajem „političke cenzure“.
Do kraja septembra u Italiji je prijavljeno 190 antisemitskih incidenata, od čega 120 na društvenim medijima, u poređenju sa 153 takva incidenta za 2018. i 91 za celu 2017. godinu.

(Tanjug)

Napišite komentar