U trendu

Najgore tek sledi: Totalno pomračenje sunca u Americi već napravilo haos

Potpuno pomračenje sunca koje će zahvatiti kontinentalni deo Amerike 21. avgusta, podiglo je tamošnje naučnike i službe za vanredne situacije na viši nivo.

Ovaj nebeski događaj, prvi takve vrste u skoro jednom veku, već sada privlači veliki broj ljudi, turista i zaljubljenika u nebeske pojave i astronomiju, da su tamošnje vlasti već preduzele opsežne mere kako bi pripremile teren i obezbedile bezbednost svih koji će se sjatiti u centralnu Ameriku.

Totalno pomračenje Sunca trajaće samo dva minuta, a već je označeno kao događaj godine. Previđa se da će se čak 7,5 miliona ljudi skoncentrisati na prostoru od 70 kilometara koji se proteže od Oregona do Južne Karoline.

– Kada turisti dođu svi će morati nešto da jedu i piju, trebaće soba za smeštaj, ali i sanitetskih jedinica koje bi intervenisale u slučaju nezgoda. Već pripremamo i Crveni krst i Hitnu pomoć, a i mobilni signali i internet će morati da budu povećani. Svi smo u blagoj panici – rekao je Brad Kiserman iz Crvenog krsta.

Magistralni putevi u ovim delovima zemlje jesu dobri, ocenjuje on, ali su lokalni putevi nedovoljni da podrže toliki broj pridošlica, pa se užurbano radi na regulaciji puteva, a tamošnji preduzetnici, prodavnice, suvenirnice i prenoćišta već su podigli cene svojih usluga i proizvoda i trostruko kako bi tokom tih par dana što više zaradili a već sada se na svakom koraku mogu sresti natpisi „Totalno pomračenje Sunca“, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.