Najgori scenario Bregzita bez sporazuma

LONDON – Planovi britanske vlade da izađe iz EU bez dogovora mogu izazvati velike poremećaje prelaska preko Lamanš, što bi uticalo na snabdevanje lekovima i određenim vrstama sveže hrane, upozorava se u dokumentu britanske vlade „Operacija Jelouhamer“.

Navodi se i da je moguće da će se protesti i kontraprotesti održavati širom Britanije i da bi mogli da prerastu u nerede.

Dokument „Operacija Jelouhamer“ je britanska vlada pripremila još 2. avgusta i čini osnovu njenog planiranja Bregzita bez sporazuma, preneo je sinoć Rojters.

Dokument, koji predviđa šta je to najgore što se može dogoditi ako Britanija napusti Evropsku uniju 31. oktobra bez dogovora, smatra da je spremnost javnosti i privrede za takav ishod verovatno nizak, delom i zbog stalne političke konfuzije oko Bregzita.

Navodi se da bi kamioni trebali čekati do dva i po dana da pređu kanal, kao i da bi britanski građani bi bili izloženi pojačanim imigracijskim kontrolama na graničnim prelazima EU.

„Smanjiće se određene vrste ponude sveže hrane. Postoji rizik da će panična kupovina pogoršati ili prekinuti snabdevanje hranom“, stoji u dokumentu.

Ministar zadužen za koordinaciju priprema Bregzita bez dogovora Majkl Gouv rekao je da je taj dokument star i da ne odražava trenutni nivo pripremljenosti.

Detalji plana su objavljeni nakon zahteva poslanika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.