Najmanje 19 ljudi poginulo u nasilju u Kongu

KINŠASA – Najmanje 19 ljudi, među kojima 10 vojnika, poginulo je danas u raciji na dva sela na istoku Demokratske Republike Kongo, nekoliko sati nakon što je predsednik Feliks Čisekedi proglasio opsadno stanje u dve provincije.

Od početka godine u napadima naoružanih militanata i nasilju među zajednicama na istoku zemlje poginulo je više od 300 ljudi, a vladine snage i pripadnici mirovne misije UN pokušavaju da stabilizuju situaciju.

Čisekedi je proglasio opsadno stanje u provincijama Severni Kivu i Ituri, da bi se, kako je rekao, brzo uspostavila bezbednost i zaustavilo svakodnevno ubijanje građana u tom delu zemlje.

Policija je u petak u regionalnom centru Beniju rasterala studente koji su osam dana protestovali u zgradi gradske skupštine, kako bi skrenuli pažnju na pogoršanu bezbednosnu situaciju, prenosi Rotjers.

Veruje se da je za najveći deo nasilja koje je eskaliralo poslednjih nedelja odgovorna ugandska pobunjenička frakcija Ujedinjene demokratske snage, aktivna na istoku Konga od 1990. godine.

Nakon što je vojska 2019. godine započela operaciju protiv te grupe, u njenim napadima u znak odmazde tokom prošle godine ubijeno je oko 850 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.