U trendu

Najmanje 33 mrtva u napadu džihadista na vojni konvoj u Maliju

Najmanje 33 osobe su ubijene u Maliju kada je oko 100 islamskih ekstremista iz zasede napalo vojni konvoj na severu zemlje, saopštile su danas vlasti.

U jučerašnjem napadu kod mesta Tasit, za koji niko još nije preuzeo odgovornost, ranjene su desetine, navela je vojska.

Reč je o najsmrtonosnijem napadu te vrste je otkako je predsednik Malija Ibrahim Bubakar Kejta svrgnut državnim udarom u avgustu prošle godine.

U oblasti u kojoj je izveden napad aktivni su islamski ekstremisti povezani s Al Kaidom i Islamskom državom.

Vojska Malija je ranije saopštila da je mirovna misija UN (MINUSMA) pomogla u evakuaciji ranjenih vojnika, a da je francuska misija u Maliju pomogla u obezbedjivanju oblasti.

Vojnom operacijom, koju je 2013. godine predvodila Francuska, okončana je vlast pobunjenih islamskih ekstremista u gradovima na severu Malija.

Medjutim, pobunjenici su se brzo pregrupisali u pustinji i počeli da izvode česte napade na vojsku Malija i na njene saveznike.

Ekstremisti su proširili delovanje i na centralni deo zemlje, gde je njihovo prisustvo dovelo do tenzija izmedju etničkih grupa u toj oblasti.

Demokratski izabran predsednik Malija Bubakar Kejta primoran je u avgustu na povlačenje s vlasti, kada su pobunjeni vojnici okružili njegovu kuću i pucali u vazduh.

Vojna hunta koja je tada preuzela vlast u zemlji imenovala je, pod pritiskom iz inostranstva, civilnu vladu koja će upravljati zemljom tokom 18-mesečnog prelaznog perioda do izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.