U trendu

Najmanje dvoje poginulih i preko 80 uzetih za taoce u nemirima u Kolumbiji

BOGOTA – Jedan civil i jedan policajac ubijeni su danas tokom nasilnih protesta u kolumbijskoj provinciji Kaketa, a 79 policajaca i devetoro radnika na naftnim poljima uzeti su za taoce od strane lokalnog stanovništva, izjavio je danas kolumbijski ombudsman za ljudska prava Karlos Kamargo.

Do incidenta je došlo u ruralnom delu opštine San Visente del Kaguan, gde su demonstranti napali naftno polje u vlasništvu kineske kompanije Emerald Enerdži, nakon čega su podmetnuli požar, prenosi Rojters.

Ombudsman je poručio da je „žalosno što su tokom protesta ubijeni policajac i civil“, i dodao da njegova kancelarija „nudi da bude posrednik u pregovorima“.

Lokalno stanovništvo blokiralo je pristup naftnom polju, uz zahtev Emerald Enerdžiju da pomogne oko popravljanja puteva u toj oblasti.

Agencija navodi da se protesti u blizini naftnih i rudarskih kompanija redovno dešavaju u Kolumbiji, jer lokalne zajednice traže od kompanija da izgrade infrastrukturu, uključujući škole i puteve.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro je na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter napisao da je naredio da se zajednička komisija kolumbijskih ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, kao i oružanih snaga, pošalje u taj region kako bi se „zaustavilo nasilje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar