Najverovatniji uzrok pada ruskog aviona podmetnuta bomba IS

Dokazi sada ukazuju na to da je bomba koju su podmetnuli pripadnici Islamske države najverovatniji uzrok nesreće ruskog aviona iznad Sinaja u Egiptu, saopštili su izvori američkih i evropskih službi bezbednosti.

Zvaničnici naglašavaju da nisu došli do konačnih zaključaka o nesreći ruskog aviona u kojoj je poginulo svih 224 putnika i članova posade, preneo je Rojters.

Egipatski ogranak Islamske države, koja kontroliše delove Iraka i Sirije i borbi se protiv egipatske vojske na Sinaju, odbacila je u novoj audio poruci svaku sumnju da je odgovorna za rušenje ruskog putničkog aviona.

Džihadisti su najavili da će saopštiti svetu kako su oborili avion kad procene da je za to došlo vreme.

Britanija je saopštila da je moguće da je neka eksplozivna naprava uzrok rušenja aviona, ali nije pomenula ko bi mogao da bude za to odgovoran.

„Zaključili smo da postoji značajna mogućnost da se avion srušio zbog neke eksplozivne naprave“, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond posle sastanka vladinog komiteta za krizne situacije, kojim je predsedavao premijer Dejvid Kameron.

Egipat, blizak saveznik SAD, izneo je sličnu teoriju.

„Veruje se da je u pitanju bila eksplozija, ali zasad nije poznato koje vrste. U toku je ispitivanje uzoraka peska uzetog sa mesta nesreće da bi se utvrdilo da li je to bila bomba“, rekao je neimenovani egipatski izvor, blizak timu koji ispituje sadržaj crne kutije.

Avion ruske aviokompanije „Kogalimavija“, na letu od Šarm el-Šeika do Sankt Peterburga, srušio se u subotu, 31. oktobra, 23 minuta nakon poletanja, oko 100 kilometara od Ariša u Severnom Sinaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.