U trendu

Nakon Alepa sirijska armija kreće na Palmiru i Idlib

Sirijska vojska, koja je nedavno oslobodila Alep od terorista, fokusiraće se 2017. na pojačavanje svojih položaja oko grada, a zatim će pokušati da povrati kontrolu nad Palmirom i, eventualno, nastaviti ofanzivu na Idlib, smatra Igor Korotčenko, glavni urednik ruskog magazina „Nacionalna odbrana“.

Centar za pomirenje u Siriji ruskog Ministarstva odbrane je 16. decembra saopštio da je operacija sirijske vojske za oslobođenje istočnih delova Alepa završena i da sirijske vladine snage eliminišu pojedinačna žarišta otpora terorista.

U četvrtak je sirijska vojska proglasila pobedu u Alepu kada je poslednji konvoj sa borcima napustio istočni deo grada.

„Oslobođenje Alepa od ekstremista je najvažnija komponenta za normalizaciju u Siriji, i nadam se za region u celini“, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom.

„Mislim da će 2017. sirijska vojska fokusirati svoje napore na sprečavanju moguće kontraofanzive militanata. Vojska će takođe štititi infrastrukturu i stambene oblasti koje već kontroliše sirijska vlada. Još jedan važan cilj je ponovno zauzimanje Palmire“, istakao je Korotčenko.

Teroristi DAEŠ-a prvi put su zauzeli drevni grad Palmiru u proleće 2015, a godinu dana kasnije odatle su ih proterale trupe vladinih sirijskih snaga uz podršku ruske vojske. DAEŠ je 11. decembra isterao sirijsku vojsku i ponovo zauzeo Palmiru.

Jedinice sirijske vojske morale su da se pregrupišu u vazduhoplovnoj bazi desetine kilometara zapadno od grada. Korotčenko naglašava da je važnost osvajanja Palmire u njenoj strateškoj lokaciji i jedinstvenim kulturnim artefaktima.

„Još jedan zadatak je unapređenje borbene sposobnosti sirijske vojske i povećanje morala sirijskih trupa. Tada vojska može da pokrene operaciju za oslobađanje Idliba“, smatra on.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar