U trendu

Naoružani policajci ušli u prostorije Kijevsko-pečerske lavre

MOSKVA – Ukrajinski policajci su danas sa jurišnim puškama ušli u prostorije Kijevsko-pečerske lavre, nakon što je taj manastir napustila komisija koja je trebalo da obavi popis imovine da bi je posle prenela na državu, saopštila je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC).

„Sada je to sveto prebivalište. Parohijani se mole, reporteri snimaju, policija je na ulazu i u prostorijama naoružana puškama“, navela je UPC u saopštenju na Telegramu, preneo je TAŠ.

Uz saopštenje su okačene fotografije, među kojima je i jedna na kojoj se vide tri muškarca kako ulaze na kapiju Lavre, od kojih je jedan u jakni sa natpisom „Policija“.

Komisija Nacionalnog istorijskog spomenika „Kijevsko-pečerska lavra“, koju nisu pustili u prostorije manastira, saopštila je ranije da ne isključuje mogućnost da će joj biti potrebna pomoć policije.

List „Ukrajinska strana“ izvestio da je danas da je nekoliko policijskih patrolnih odreda stacioniranih u blizini glavnog ulaza u Lavru vršilo pretres automobila koji su ulazili i izlazili iz tog objekta.

Komisija nije mogla jutros da počne da radi na popisu imovine, jer su parohijani blokirali ulazak, pa su njeni članovi napustili manastir, izvestio je list.

Nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ naložio je ranije monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste manastir do 29. marta.

Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) izjavio se taj ugovor ne može raskidati dok taje rat, prenosi isti list.

„Ni u kom slučaju nikakva komisija ne može da radi. Oni za to nemaju dozvolu, niti pravo da to rade. Sada je ratno stanje tokom kojeg je nemoguće raskidati sporazum. Tek četiri meseca nakon kraja rata mogu da počnu da komuniciraju sa nama. Nemaju čak ni sudsku odluku. Mi branimo svoja prava“, istakao je mitropolit.

Sinod UPC objavio je 23. marta poziv najvišim arhijerejima, sveštenstvu i parohijanima crkve da zaštite pravo te kanonske crkve da bude u Kijevsko-pečerskoj lavri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.