U trendu

Napad je prošlost, Luvr danas ponovo otvoren

Jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu „Luvr“ danas će ponovo biti otvoren, dan nakon što je francuski vojnik pucao u muškarca, naoružanog mačetom, koji je pokušao da uđe u taj pariski muzej, javila je francuska agencija AFP.

Bezbednosni izvori saopštili su ranije da je muškarac koji je u petak silom pokušao da uđe u Luvr i pritom pogođen iz vatrenog oružja, identifikovan kao Abdulah Reda al Hamami, 29-godišnji Egipćanin rođen u Dakahliji, provinciji severoistočno od Kaira.

Prethodno je objavljeno da je napadač državljanin Egipta koji je stigao u Francusku krajem januara.

To je izjavio izvor blizak istrazi, prenosi Rojters.

Muškarac koji je, naoružan mačetom, u petak napao i lakše ranio vojnika u centru Pariza u blizini muzeja Luvr, uzvikujući „Alahu ekbar“, teško je povređen, nakon što je drugi vojnik pucao u njega, a francuske vlasti su pokrenule istragu o napadu koji su okarakterisale kao teroristički.

Načelnik pariske policije Mišel Kado potvrdio je da je napadač imao mačetu i dva ranca i da je pokušao da uđe u podzemni tržni centar kod Luvra, prenose francuski mediji.

Kado je rekao i da u rancima nije nađen eksploziv, javlja AFP.

Premijer Bernar Kaznev okarakterisao je taj napad kao „po prirodi teroristički“.

Policija veruje da je napadač delovao sam i da je nameravao da izvrši teroristički napad, a uhapšena je još jedna osoba zbog sumnjivog ponašanja, navodi Rojters.

Jedan vojnik je danas oko 10:00 sati pucao na napadača nakon što je on mačetom napao drugog vojnika iz četvoročlane patrole koja je redovno na dužnosti u okolini čuvenog muzeja.

Policija navodi da je taj muškarac napao vojnika mačetom jer mu nije dozvoljeno da sa dva ranca uđe u tržni centar ispod muzeja, a potom je na napadača pucao drugi vojnik.

Napadač, kod koga su pronađene dve mačete je, prema navodima medija, ranjen u stomak, nakon što je pet hitaca ispaljeno u njega.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da se u muzeju nalazilo oko 1.000 ljudi u trenutku napada i da su zadržani unutra, na bezbednom.

Do najnovijeg incidenta došlo je u trenutku kada su u Francuskoj na snazi najviše bezbednosne mere, s hiljadama pripadnika bezbednosnih snaga koji patroliraju prestonicom posle niza napada u poslednih par godina.

Vojnici u uniformi sa automatskim puškama redovno patroliraju oblašću oko Luvra, jedne od glavnih turističkih atrakcija u Parizu koja privlači milione posetilaca svake godine.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike