U trendu

Napad na Marin le Pen – buketom po glavi (video)

Favoriti francuskih predsedničkih izbora Emanuel Makron i Marin Le Pen održali su u ponedeljak skupove u Parizu i započeli poslednju, odlučujuću nedelju pre prvog kruga francuskih predsedničkih izbora u nedelju.

Različite ankete pokazuju da vode tesnu bitku koju prati velika neodlučnost glasača i odlučujući će biti završni govor do petka uveče.

Prema ispitivanjima javnog mišljenja Emanuel Makron (centar) i Marin Le Pen (krajnja desnica) vode mrtvu trku, a u stopu ih prate kandidat radikalne levice Žan-Luk Melenšon i konzervativni Fransoa Filon.

Makron je u ponedeljak održao najveći skup svoje kampanje u jednom pariškom sportskom centru, gde je pred 20.000 okupljenih obećao da će u nedelu „pobediti i da će to biti početak jedne nove Francuske“. On se zalagao za „otvorenu i pobedničku“ Francusku kojoj želi da vrati optimizam i odgovornost nove generacije.

Marin Le Pen je održala ofanzivan govor u jednoj velikoj pariškoj koncertnoj dvorani rekavši kako je ovo glasanje izbor između „divljačke globalizacije“ njenih protivnika i njene domovine. „Francuzi kod kuće imaju prava“, izjavila je popraćena odobravanjima i i povicima „Mi smo svoji na svome“.

Tokom govora, Le Pen je napala mlada protestantkinja. Pokušala je da je udari buketom po glavi. Mladu devojku su uhvatili i odveli, a Le Pen se nije dala iznervirati.

„Francuska ima pravo na svoj nacionalni identitet i suverenitet. Ne nameravamo da se prepustimo, ni sad ni ikad“, dodala je. Ponovila je da namerava da ukine Šengenske sporazume o slobodnom saobraćaju širom 26 evropskih država, „koji su od naše zemlje napravili čekaonice za sve migracije sveta. Moja prva mera kao predsednice republike će biti da vratim Francuskoj njene granice“.

Kandidat desnog centra Fransoa Filon i dalje veruje u pobedu koja će „iznenaditi ceo mikrosvemir“ i ponovio da je „siguran da ulazi u drugi krug“. Njegovu kampanju su obeležile optužbe za proneveru novca i fiktivna zapošljavanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.