najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Napad u Suruču izveo 20-godišnji Turčin

Samoubilački bombaški napad u Suruču, u blizini granice sa Sirijom, u kom su poginule 32 osobe a više od 100 je ranjeno, izveo je 20-godišnji turski državljanin, saopštio je danas turski zvaničnik, posle dobijenih rezultata analize DNK.

“Na osnovu rezultata analize DNK, možemo da potvrdimo da je napadač 20-godišnji muškarac, koji je bio prijavljen u Adijamanu (provincija na jugoistoku Turske)”, rekao je neimenovani zvaničnik agenciji AFP.

Ranije je objavljeno da se veruje da jedna od pripadnica Islamske države, koja je zajedno sa još dve žene borca iz Sirije prešla u Tursku, stoji iza samoubilačkog napada u Suruču.

Meta napada koji se dogodio u ponedeljak bio je opštinski kulturni centar u Suruču, u jugoistočnoj provinciji Sanliurfa, gde su članovi Saveza udruženja socijalističke omladine (SGDF) odseli kao deo letnje ekspedicije na pomoći u obnovi Kobanea, koji leži direktno preko granice u Siriji.

Istovremeno je objavljeno da je turska policija privela najmanje 11 osoba posle sinoćnih demonstracija koji su postali nasilni u Istanbulu i drugim gradovima, preneo je Rojters.

Turska policija upotrebila je suzavac i vodene topove protiv više stotina demonstranata koji su izašli na ulice da bi osudili napad u gradu Suruč.

Turska vlada održaće tokom dana sednicu na kojoj će biti razmatrano pojačavanje bezbednosti duž granice posle samoubilačkog napada u Suruču.

Na sednici, kojom će predsedavati turski premijer Ahmet Davutoglu, biće razmatran “akcioni plan” o bezbednosti granice.

Davutoglu je istakao da će vlada preduzeti sve neophodne mere da bi se osigurala bezbednost Turske.

“Ne bi smelo da se dozvoli da se sukobi u inostranstvu prošire na Tursku”, rekao je Davutoglu, dodajući da turska vlada nikada nije imala “ni direktnu, niti indirektnu vezu sa bilo kojom terorističkom organizacijom”.

Pročitajte još i:

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike