U trendu

Napadač iz Luvra otkrio pravi cilj napada mačetom

Egipćanin koji je napao vojnike blizu pariskog muzeja Luvr rekao je tokom saslušanja da nije dobio instrukcije od Islamske države, navodi izvor blizak istrazi.

Egipćanin Abdala Reda al-Hamami (29) je objasnio da je delovao samostalno i da njime nije upravljala Islamska država kada je ušao u turističku galeriju Karusel u sklopu Luvra kako bi izveo „simboličnu akciju protiv Francuske“.

Njegov napad na vojnike koje je napao mačetom francuski predsednik je nazvao „terorističkim“. Istražitelji veruju da napadač deli stavove Islamske države.

Optuženi je objasnio da je želeo da napadne simbol Francuske nakon napada međunarodne koalicije „na braću u Siriji“. U njegovom ruksaku je pronađen sprej kojim je, kako je rekao, želeo da uništi umetnička dela u muzeju, prenosi Index.hr.

Napadač je najpre odbijao da razgovara s istražiteljima. Tokom napada on je ranjen u stomak, a u poneđeljak je tokom trećeg saslušanja u bolnici počeo da odgovara na pitanja.

Istražitelji pokušavaju da utvrde koji su bili motivi napada tog Egipćana s prebivalištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji je kao turista ušao u Francusku 26. januara letom iz Dubaija.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za njegovu akciju a tokom pretraživanja stana koji je iznajmio u Parizu nisu pronađeni elementi koji bi ukazivali na pripadnost nekoj džihadističkoj grupi. Istražitelji analiziraju tvit koji je poslao pre napada u kojem je preneo dio govora portparola IS, ubijenog u napadu antidžihadističke koalicije 30. avgusta u Siriji.

„Ispitaće ga istražni sudija kada lekari odrede da njegovo zdravstveno stanje to dopušta“, rekao je u utorak jedan sudski izvor.

Francusku je 2015. i 2016. zahvatio niz džihadističkih napada u kojima je 238 osoba ubijeno i više stotina ranjeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar