U trendu

Napeti prekid vatre između Izraela i Islamskog džihada održan tokom noći

Napeti prekid vatre između Izraela i Islamskog džihada kojim je okončano pet dana žestokih sukoba, poštovan je tokom noći i jutros posle kratkotrajnog raketiranja iz pojasa Gaze kasno sinoć i napada izraelske vojske iz vazduha u znak odmazde.

Zahvaljujući posredovanju Egipta dogovoreno je da prekid vatre stupi na snagu u 22 sata po loklanom vremenu.

Od utorka su ubijena 33 Palestinca, uključujući najmanje 13 civila, među njima i nekoliko dece. Dvoje ljudi je ubijeno u Izraelu raketnom vatrom, navodi AP.

Za pet dana je na Izrael ispaljeno više od 1.200 raketa posle izraelskih napada na članove Islamskog džihada u kojima su ubijena trojica komandira te organizacije koju Izrael, EU i SAD smatraju terorističkom.

Ubijeno je i nekoliko njihovih supruga i male dece, te susedi koji nisu bili umešani u sukob.

Neke rakete iz pojasa Gaze su dospele daleko do područja Tel Aviva i Jerusalima 80-tak kilometara daleko od granice.

U odgovoru na raketiranje izraelska vojska je nastavila napade ciljajući i komandne centre i pozicije sa kojih se ispaljuju rakete i mine na južni i centralni Izrael.

Bio je to najžešći sukob izraelske vojske i Islamskog džihada od avgusta prošle godine i pretio je da preraste u novi rat.

Jutros su otvoreni putevi kraj granice sa pojasom Gaze koji su bili zatvoreni zbog bojazni od napada antitenkovskim raketama.

Uz to su delimičmo ukinuta ograničenja uvedena za stanovnike koji žive na području do 40 kilometara od granice, prenose izraelski mediji.

U Gaza Sitiju kasno sinoć, kada je prekid vatre zavladao, zaglušujuće zvuke ispaljenih raketa i izraelskih udara iz vazduha zamenile su trube automobila.

Ulice u pojasu Gaze koje su bile su puste u proteklim danima su brzo preplavljane ljudima. Oni su mahali palestinskim zastavama.

Mnogi su izašli da sagledaju štetu pričinjenu okolnim zgradama gde su bili stanovi za koje Izrael tvrdi da su skrovišta šest komandira Islamskog džihada ubijenih u izraelskim napadima, navodi AP.

U govoru posle dogovora o prekidu vatre lider Islamskog džihada Ziad Nakhaleh je objavio, kako je rekao „kraj još jedne runde sukoba sa cionističkim projektom“.

U saopštenju Egipta sinoć je navedeno da su neprijateljske strane pristale na prekid vatre koji uključuje momentalno zaustavljanje napada na civile, uništenje domova i povređivanje ljudi.

Kairo očekuje da Izrael i Islamski džihad poštuju dogovor, mada su kontradiktorni izveštaji o sadržaju.

Portparol Islamskog džihada Tarik Selmi rekao je da je Izrael pristao da zaustavi ciljana ubistva lidera organizaacije i zapretio da će „svaka glupost ili ubistvo biti dočekano odgovorom“ i da cionistički neprijatelj snosi odgovornost.

U saopštenju kojim zahvaljuje Egiptu savetnik za nacionalnu bezbednost premijera Izraela Benjamina Netanjahua, Cahi Hanegbi, naveo je da će na zatišje biti odgovoreno istom merom i da će Izrael učiniti sve što je potrebno da se brani.

U zvaničnom saopštenju palestinskih frakcija, uključujući Hamas vladajući u Gazi, navedeno je da je „runda borbe završena“, ali da su one spremene sa „prstom čvrsto na obaraču“ u slučaju nastavka „politike ubistava“.

I mada je zatišje donelo osećaj olakšanja za više od dva miliona stanovnika pojasa Gaze i stotine Izraelaca koji su bili u skloništima proteklih dana, kako konstatuje AP, dogovor se ne bavi nesporazumima koji su podstakli mnoge sukobe Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze tokom proteklih godina.

Otkako je Hamas zavladao Gazom 2007. godine rat s Izraelom je izbio četiri puta.

Hamas se ovog puta držao po strani sukoba, ali je pohvalio napade Islamskog džihada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.