U trendu

Napredovanje prvog kineskog satelita za solarna istraživanja

Prvi kineski satelit za solarna istraživanja zabeležio je skoro 100 erupcija na Suncu i završio je svoje testove i eksperimente u orbiti, rečeno je na konferenciji za štampu Kineske nacionalne svemirske administracije u utorak, objavila je Sinhua.

Naučni podaci iz satelitskih opservacija su zvanično objavljeni i podeljeni sa ostatkom sveta, izjavio je Džao Đijan, glavni projektant na nacionalnom projektu „Gaofen“, na konferenciji za štampu posvećenoj napredovanju satelita.

Lansiran u oktobru prošle godine, satelit nazvan „Šihe“ kreće se po orbiti sinhronizovanoj sa Suncem na prosečnoj visini od 517 km, sa Hα slikovnim spektrometrom kao glavnim naučnim instrumentom.

Ovo je prvi satelit na svetu koji je registrovao finu strukturu solarnih Hɑ, SiΙ i FeΙ spektralnih linija u orbiti, koje mogu direktno da reflektuju karakteristike erupcija na Suncu, rekao je Džao.

U saradnji sa Kineskom korporacijom za svemirsku nauku i tehnologiju, Univerzitetom u Nanđingu i Kineskom akademijom nauka, Nacionalna svemirska administracija sprovela je proveru učinka u orbiti i inženjersku primenu tehnologije satelitske platforme sa izuzetno visokom preciznošću i stabilnošću.

Za razliku od tradicionalnog dizajna, nova satelitska platforma usvojila je tehnologiju kontrole magnetne levitacije kako bi osigurala da na snimanje objekta ne utiču vibracije platforme i omogućila dobijanje stabilnijih i preciznijih slika, kazao je Džao.

Očekuje se da će se ova tehnologija koristiti u budućim kineskim svemirskim misijama, uključujući daljinsku detekciju u visokoj rezoluciji, solarnu stereoskopsku detekciju i otkriće planeta van Sunčevog sistema, dodao je Džao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.