U trendu

Nariškin: Moguća obnova kontakata sa američkim obaveštajcima

DUŠANBE – Direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin ne isključuje mogućnost obnove kontakata između predstavnika ruskih i američkih obaveštajnih službi.

„Ne isključujem da ćemo obnoviti saradnju na najvišem nivou“, rekao je Nariškin novinarima u Dušanbeu, prestonici Tadžikistana, gde je učestvovao na sednici Saveta šefova bezbednosnih službi i Specijalnih službi država članica Zajednice nezavisnih država.

Upitan da li se to pitanje odnosi na moguće kontakte između šefova obaveštajnih službi Rusije i SAD, Nariškin je rekao „moguće je“.

Ruska Spoljnoobaveštajna služba, prema njegovim rečima, ima partnerske odnose sa obaveštajnim službama drugih zemalja, koji nikada nisu prekinuti, naročito kada se govori o američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA), prenosi TAS S.

Nariškin je podsetio na njegove sastanke sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, dok je Pompeo bio direktor CIA, kako u Rusiji, tako i u SAD, kao i na njihove telefonske razgovore.

„Bilo je to vreme plodnog razvoja naših kontakata i razmene obaveštajnih i analitičkih informacija“, rekao je Nariškin dodajući da je to veoma važno za razvoj odnosa sa više poverenja na međudržavnom nivou.

Međutim, istakao je Nariškin, kontakti su oslabili zbog unutrašnjih političkih događaja u SAD.

„Iako smo nastavili da delimo operativne informacije, naročitio antiterorističke“, rekao je on.

Nariškin je naglasio da ruska Spoljnoobaveštajna služba konstantno i produktivno odrzava kontakte i sarađuje sa šefovima drugih obaveštajnih službi, naročito zapadnoevropskih, kroz partnerske kanale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.