U trendu

Narod Ukrajine dobitnik nagrade Saharov Evropskog parlamenta

BRISEL – Narod Ukrajine dobitnik je ovogodišnje nagrade Saharov koju Evropski parlament dodeljuje zaslužnima za odbranu slobode misli i ljudskih prava.

„Oni se zalažu za ono u šta veruju. Bore se za naše vrednosti. Štite demokratiju, slobodu i vladavinu zakona. Rizikuju svoje živote za nas“, rekla je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola proglašavajući pobednika, preneo je Rojters.

Ne postoji niko ko više zaslužuje ovu nagradu, istakla je ona.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se Evropskom parlamentu jer je nagradu Saharov dodelio Ukrajinskom narodu.

„Ukrajinci svakodnevno dokazuju privrženost vrednostima slobode, demokratije na bojnom polju protiv terorističke države RF (Rusije). Na ovom putu, podrška evropskih naroda je veoma važna Ukrajini“, napisao je on na Tviteru.

Nagrada iznosi 50.000 evra, za koju je Evropska unija rekla da će biti podeljena predstavnicima ukrajinskog civilnog društva.

Nagrada Saharov za odbranu slobode misli i ljudskih prava, koja nosi ime pokojnog sovjetskog disidenta Andreja Saharova, dodeljuje se svake godine od 1988. pojedincima i organizacijama koje brane ljudska prava i osnovne slobode.

Prošle godine nagrada je dodeljena kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom.

Među dobitnicima nagrade su i predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela, pakistanska aktivistkinja koja se zalaže za obrazovanje devojčica Malala Jusufzai i opozicija u Belorusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar