Nasilje na protestima u Mjanmaru, traži se hitna reakcija SB

NEJPJIDO – Snage bezbednosti u Mjanmaru ponovo su danas upotrebile silu u razbijanju demonstracija protiv državnog udara, dan nakon što je Specijalni izaslanik UN pozvao Savet bezbednosti (SB) da preduzme mere za suzbijanje nasilja zbog kojeg je ove nedelje oko 50 demonstranata poginulo, prenosi AP.

Agencija navodi da su novi protesti održani danas u najvećem gradu Jangonu, gde su protiv demonstranata upotrebljene šok bombe i suzavac, a da je protesta bilo i u drugim gradovima širom zemlje gde je takođe policija na sličan način intervenisala protiv okupljanja.
Veliki protesti zbog puča svakodnevno se organizuju u mnogim gradovima Mjanmara od 1. februara, a vojne vlasti na to odgovaraju sve većom upotrevom sile i masovnim hapšenjima.
Kancelariji za ljudska prava UN saopštila je da je najmanje 18 demonstranata ubijeno u prošlu nedelju, a 38 u sredu, dok je više od 1.000 ljudi uhapšeno prema izveštaju nezavisnoog udruženje za pomoć političkim zatvorenicima, navodi AP.

Agencija prenosi da je Specijalna izaslanica UN za Mjanmar Kristin Šraner Burgener pozvala Savet bezbednosti pred jučerašnju zatvorenu sednicu na snažnu osudu vojnog nasilja protv građana Mjanmara i podršku obnavljanju demokratskih institucija u zemlji, a za sada nema izveštaja o merama koje je SB preduzeo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.