U trendu

Nastavlak pripremnog ročista protiv članova slovenačke ćelije Kavačkog klana

LJUBLJANA – U Okružnom sudu u Ljubljani danas će biti nastavljeno prvo pripremno ročište u slučaju „Kavački klan“, kada će se pred sudijom pojaviti i izjasniti o krivici Blaž Kadivec, brat navodnog vođe slovenačke ćelije ovog crnogorskog kriminalnog klana Klemena Kadiveca.

Na jučerašnjem ročistu Mišo Krčić je negirao krivicu. Krčića slovenačko tužilaš tvo tereti da je u avgustu 2019. godine zajedno sa ostalim navodnim pripadnicima slovenačke ćelije Kavačkog klana pristao da kupi najmanje 57 kilograma kanabisa, da ga preveze i proda u Beču. Krčić je bio u bekstvu, a sada je u kućnom pritvoru.

Prema optužnici, Krčić je pristao da kupi prvo 20 kilograma kanabisa u Španiji, a krajem avgusta 2019. još 37 kilograma. Droga je skrivana u za to posebno srećenom kamionu, prevezena je iz Španije u Sloveniju, a potom u Beč, gde je predata kupcima. Kako je saopšteno iz tužilaštva, kupoprodaja 57 kilograma kanabisa izvršena je a sprovođenje zločinačkog plana vodio je Krčić, piše portal ljubljanske N1 tv.

U slučaju priznanja krivice, tužilaštvo je za Krčića predložilo 5,5 godina zatvora i dodatnu novčanu kaznu.

Njegov advokat Mitja Jelenič Novak predložio je sudu da iz sudskog spisa izuzme snimke komunikacije između optuženog i saradnika policije Darka Nevzatovića, koji je imao važnu ulogu u slovenačkoj cehliji kavačkog klana, ali je kasnije postao saradnik policije u ovom slučaju.

Okružni državni tužilac Marko Godec usprotivio se predlogu za izuzimanje dokaza i odlučio da se postupak protiv Krčića, koji je do sada bio privremeno odvojen, spoji u jedinstven krivični postupak u slučaju Kavačkog klana.

Najavio je i da će sud sa, kako je rekao, „apsolutnim prioritetom“ tretirati slučaj Kavačkog klana ako počne glavni pretres.

U tom cilju odredio je 50 ročišta u ovom predmetu za period od januara do kraja maja naredne godine.

Tužilaštvo pripadnike slovenačkog dela Kavačkog klana, poreklom iz Crne Gore tereti da su u okviru hijerarhijski organizovane kriminalne grupe, najverovatnije još od decembra 2018. do maja 2021. godine, krijumčarili drogu u velikim količinama na teritoriji više država.

Od prvobitno 64 osumnjičenih, optužnicom su obuhvaćena 24. Od njihovog hapšenja prošlo je više od godinu i po dana, a optužnica je podignuta prošlog novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar