U trendu

Nastavnici iz Srbije i ubuduće na edukaciji u CERN-u

ŽENEVA – Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević i direktorka za međunarodne odnose u CERN-u Šarlota Varakaule potpisali su danas u Ženevi, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, Memorandum o saradnji u edukaciji nastavnika iz Srbije u najvećoj laboratoriji za fiziku elementarnih čestica na svetu.

Memorandum predviđa dolazak nastavnika fizike srednjih i osnovnih škola iz cele Srbije, jednom godišnje na edukaciju u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), po konkursu koji će raspisivati Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Takav program već postoji, ali se potpisivanjem Memoranduma uvodi na institucionalni nivo, preko resornog ministarstva.

Predviđeno je da minimalna uplata Srbije za troškove CERN-a bude 5.000 švajcarskih franaka, ali taj iznos može i da se poveća, a namenjen je isključivo u te svrhe.

Ove godine u CERN-u boravi 11 nastavnika fizikeiz Srbije – iz sedam gimnazija, dve stručne škole i dve osmoletke, a sa njima su danas razgovarali i premijerka Brnabić i ministar Šarčević, koji su u poseti toj naučnoj instituciji.

Nastavnici su izrazili zadovoljstvo što im se pružila mogućnost da posete CERN i steknu i neka nova praktična znanja.

Zainteresovanih nastavnika za ovaj program ima i više, pa će, kako kažu u Ministarstvu prosvete, sledeće godine grupa biti veća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.