U trendu

„Nasukani u ruinama Šida“ – 10.000 migranata zaglavljeno na balkanskoj ruti

Nemački Špigl je objavio veliku reportažu o migrantima na balkanskoj ruti, pod naslovom “Nasukani u ruinama Šida“.

Kako prenosi B92.net, u tekstu se opisuju pokušaji migranata koji se nalaze u tom srpskom gradu da uđu u Hrvatsku i stignu na tlo Evropske unije.

Navodi se da je na balkanskoj ruti i dalje zarobljeno oko 10.000 migranata, a njihova sudbina je primer šta se dogodi kada EU zatvori svoje granice.

“Šid je udaljen 15 kilometara od hrvatske granice, migranti borave u napuštenim fabričkim halama i urušenim kućama, pokušavajući da se ugreju i zaštite od zime dok ne pronađu način za prelaženje granice. Hrvatska policija granicu nadzire dronovima i helikopterima, a migranti imaju cilj ne samo da pređu granicu, nego da budu dalje od organa reda i dođu do Zagreba koji je udaljen 300 kilometara. Većina u tome ne uspeva“, navodi Špigl.

Među migrantima se često dešavaju sukobi, a navodi se i primer jednog 26-godišnjaka koji je već deset puta uhvaćen od strane hrvatske policije i vraćen u Srbiju, a u šumama oko Šida boravi više od četiri meseca.

Novinari su razgovarali i sa migrantima koji kažu da su ih hrvatski policajci tukli i pljačkali, a Lekari bez granica su potvrdili da su povrede koje su konstatovane verovatno nastale od udaraca pendrekom, dok hrvatska policija demantuje takvo ponašanje.

Ističe se i da državljani Irana već nekoliko meseci mogu da uđu u Srbiju bez vize, kao i da više njih pod okriljem godišnjeg odmora pokušava da dođe do Srbije, a potom i da pokuša da uđe u Evropsku uniju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.