NATO i Moskva pozdravili sporazum SAD i talibana u Avganistanu

NATO pozdravlja objavu o postignutom sporazumu Vašingtona i talibana u Avganistanu koji otvara put ka „trajnom miru“, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
Najavu poptisivanja sporazuma pozdravila je i Rusija čiji je specjalni predstavnik za Avganistan Zamir Kabulov rekao je da će to biti „važan dogadjaj za mirovni proces“ u toj zemlji, prenosi novinska agencija Ria Novosti.

Vašington i talibani su saopštili da će potpisati sporazum 29. februara, pod uslovom da se održi sedmodnevno delimično primirje koje sutra stupa na snagu.

Sporazum bi predstavio veliki preokret u sukobu, i mogao bi da omogući Vašingtonu da povuče američke trupe iz Avganistana posle više od 18 godina.

„Pozdravljam današnju objavu da je postignut dogovor o značajnom smanjenju nasilja u Avganistanu“, rekao je Stoltenberg u saopštenju.

„Radi se o kritičnom testu volje i kapaciteta talibana da smanje nasilje i da u dobroj volji doprinesu miru. To bi moglo da otvori put pregovorima izmedju Avganistanaca, trajnom miru i garanciji da zemlja nikad više neće biti utočište terorista“, dodao je Stoltenberg. 

NATO ima misiju od 16.000 ljudi u Avganistanu koja vrši obuku, podržava i savetuje lokalne snage.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.