U trendu

NATO posvećen miru i stabilnosti na ZB kroz misiju KFOR

BRISEL – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je danas u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu da je Alijansa posvećena miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu kroz misiju KFOR.

„Imao sam dobar razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o bezbednosnim izazovima na Zapadnom Balkanu. NATO je posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu kroz misiju KFOR“, napisao je Stoltenberg na Tviteru.

On je pozvao sve strane da se uključe u dijalog Beograda i Prištine kako bi bilo pronađeno mirno rešenje.

U saopštenju objavljenom na sajtu NATO se navodi da su sagovornici razmatrali partnerstvo između Alijanse i Srbije, ulogu NATO u održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i bezbednosnu situaciju u regionu.

„Srbija je dugogodišnji partner našeg saveza i zahvaljujem na vašoj ličnoj posvećenosti našem partnerstvu“, rekao je Stoltenberg Vučiću, navedeno je u saopštenju.

On je istakao je da je NATO posvećen tome da izgradi snažno partnerstvo sa Srbijom, potpuno poštujući njenu neutralnost.

„Kao suverena država, Srbija ima pravo da izabere svoj put. Suočavamo se za zajedničkim bezbednosnim izazovima i partnerstvo sa NATO može da donese stvarnu dobrobit Srbiji i njenim građanima i celom regionu“, poručio je Stoltenberg.

Dodao je da je NATO decenijama posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da nastavlja tim putem.

„Naša misija KFOR je najočigledniji primer te posvećenosti“, podvukao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, KFOR obezbeđuje bezbedno i sigurno okruženje i garantuje slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, na osnobu mandata Saveta bezbednosti UN.

Dodao je da su saveznici u NATO čvrsto posvećeni KFOR-u i „njegovoj važnoj misiji“.

Stoltenberg je rekao i da NATO u potpunosti podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„Dijalog Beograda i Prištine je najboja platforma za pronalaženje rešenja koje će poštovati prava svih zajednica i izgadnju trajnog mira koji će obezbediti bolju i prosperitetniju budućnost za sve. Konstruktivan dijalog je ključan za stabilnost regiona i ja nastavljam da pozivam sve strane da se uključe u dijalog“, naveo je Stoltenberg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.