U trendu

NATO razmatra prebacivanje pojedinih trupa u istočnu Evropu

BRISEL – SAD razmatraju prebacivanje pojedinih trupa stacioniranih u zapadnoj Evropi u istočnu Evropu u narednim nedeljama, izjavio je za Rojters diplomata iz NATO-a, u trenutku kada postoji eskalacija tenzija između Ukrajine i Rusije.

NATO saveznici stavili su danas svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslaće dodatne brodve i avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope, jačajući snage i odbranu, u vreme, kako ističu u NATO, „kada Rusija nastavlja gomilanje vojske kod ukrajinske granice“.

Prethodnih dana mnoge članice Severnoatlanske alijanse su objavile procene koje aktuelne situacije ili predstojećeg raspoređivanja snaga, navodi se na sajtu NATO.

Danska šalje fregatu na Baltičko more i spremna je da pošalje četiri aviona tipa F16 u Litvaniju, kao podršku NATO misiji u regionu.

Španija će poslati brodove koji će se priključiti pomorskim snagama NATO i razmatra slanje aviona-lovaca u Bugarsku.

Francuska je izrazila svoju spremnost da pošalje trupe u Rumuniju koje su pod komandom NATO.

Takođe, Holandija šalje dva aviona tipa F35 u Bugarsku od aprila, kako bi pomogli aktivnostima NATO u regionu i staviće brod i kopnene jedinice u stanje pripravnosti.

I SAD su stavila do znanja da razmatraju povećanje vojnog prisustva na istočnom kraku Alijanse.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da pozdravlja napore saveznika da stave na raspolaganje dodatne trupe Alijansi.

„NATO će nastaviti da preduzima sve neophodne mere da zaštiti i odbrani sve saveznike, ujedno jačajući istočni deo Alijanse. Uvek ćemo odgovoriti da bilo kakvo bezbednosno pogoršanje u našem okruženju“, rekao je Stoltenberg, navedeno je na sajtu NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar