U trendu

Naučnici predviđaju potop ovim gradovima zbog naglog topljenja leda (foto)

Naučnici smatraju da bi zbog globalnog zagrevanja, odnosno ubrzanog otapanja leda na Grenlandu i Antarktiku, nivo mora mogao da poraste mnogo više nego što se do sada pretpostavljalo.

Naime, do sada se verovalo da bi do 2100. nivo mora mogao porasti za najviše metar, ali prema najnovijoj studiji, stvarni porast nivoa mogao bi dostići čak dva metra.

Kada je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) 2013. objavio svoj peti izveštaj, upozorio je da bi dalje zagrevanje planete, bez većih smanjenja emisije gasova, moglo dovesti do porasta globalnih nivoa mora za 52 do 98 centimetara do 2100. godine.

Porast nivoa mora od oko dva metra imao bi katastrofalne posledice za našu planetu.

Naučnici su izračunali da bi u tom slučaju na svetu nestalo 1,79 miliona kvadratnih kilometara naseljive površine, što je jednako veličini Libije.

Veći deo tog zemljišta nalazio bi se u važnim područjima za uzgoj hrane, kao što je delta Nila. Bili bi ugroženi i veliki prioblani gradovi, uključujući London, Njujork i Šangaj.

– Sirijska izbeglička kriza rezultirala je dolaskom oko milion izbeglica u Evropu. Međutim, broj migranata biće oko 200 puta veći ako nivoi mora porastu za dva metra –  rekao je vođa istraživanja, fizičar Džonatan Bamber sa Univerziteta Bristol, a prenosi BBC.

Autori studije naglašavaju da još ima vremena da se izbegne ovakav zastrašujući scenario, pogotovo ako se u narednim decenijama značajno smanje efekti staklene bašte.

Naučnici su rekli da verovatnoća za najgori scenario iznosi oko 5 posto.

– Da vam kažem da postoji 5 posto šanse da će vas pregaziti auto ako sada pređete ulicu, ne biste joj ni prišli. Čak i verovatnoća od 1 posto znači da bi se poplava koja se događa samo jednom u sto godina mogla ipak dogoditi za vreme vašeg života. Mislim da verovatnoća od 5 posto predstavlja ozbiljan rizik za našu planetu – rekao je Bamber.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.