U trendu

Naučnici upozoravaju: Svetu preti novi El Ninjo

Ima 70 odsto šanse da će se vremenska pojava El Ninjo ponoviti pre kraja ove godine, ocenjuje danas Svetska meteorološka organizacija (SMO).

Poslednji put se ta pojava osetila na planeti 2015-2016 i uticala je na vremenske prilike širom sveta, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Naučnici navode da ne očekuju da će ovog puta EL Ninjo biti tako intenzivan kao 2015-2016.

Prema (SMO), klimatske promene utiču na tradicionalnu dinamiku ovih vremenskih pojava.

El Ninjo se obično razvija svakih pet do šest godina, a veruje se da su klimatske promene uticale da, kako se očekuje, ovog puta razmak bude kraći. El Ninjo je prirodna pojava koja uključuje promene temperatura površine vode u Pacifiku, što utiče na vreme širom sveta.

El Ninjo 2015-2016 bio je jedan od najjačih ikad zabeležen i uticao je na globalne temperature, tako da je 2016. bila rekordno topla godina.

Pored toplote ta pojava je takodje dovela do suše u Africi, zbog čega se proizvodnja hrane smanjila u mnogim zemljama na tom kontinentu. U Južnoj Americi bilo je poplava u Brazilu, Argentini, Paragvaju i Urugvaju.

Ova godina je počela sa pojavom suprotnom od El Ninja, takozvanom fazom La Ninja. Voda na Pacifiku tada je bila hladnija nego što je uobičajeno.

To je sada ublaženo i prema modelima Svetske meteorološke organizacije postoji 70 odsto šanse da se El Ninjo razvije pre kraja ove godine, ali se očekuje da će manje uticati na vremenske promene nego pre dve godine.

„SMO ne očekuje da će ovaj El Ninjo biti tako moćan kao 2015-2016, ali će i dalje imati znatan uticaj“, rekao je generalni sekretar te svetske organizacije Peteri Talas, prenosi Beta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar