U trendu

Navaljni kaže da je optužen i za terorizam

 Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni izjavio je danas da je protiv njega pokrenuta nova istraga po optužbi za terorizam po kojoj će mu suditi vojni sud koji bi ga mogao osuditi na još 30 godina zatvora.
Tokom današnjeg saslušanja na kojem je Navaljni učestvovao pomoću video-veze iz zatvora u Vladimirskoj oblasti, istražitelj mu je rekao da će se suočiti i sa odvojenim vojnim suđenjem po optužbama za terorizam koje bi potencijalno moglo dovesti do doživotne robije.

Ruski istražitelji su ovog meseca zvanično povezali pristalice Navaljnog sa ubistvom vojnog blogera Vladlena Tatarskog, ubijeng u bombaškom napadu u Sankt Peterburgu. 

Saradnik Navalnog, Ivan Ždanov, rekao je danas da istražitelji revidiraju optužbe da bi ih povezali s tim bombaškim napadom i da je saslušanje održano da bi se razgovaralo o pripremama za suđenje Navaljnom po optužbama za ekstremizam.

Najistaknutiji ruski opozicionar osuđen je u martu prošle godine na devet godina zatvora zbog prevare i nepoštovanje suda, što on opisuje kao politički motivisan pokušaj ruskih vlasti da ga drže iza rešetaka što je duže moguće.

Sudija je danažnje ročište zatvorio za javnost nekoliko minuta posle početka rekavši da se radi o osetljivim informacijama.

„To je pokušaj da se nezakonito ograniči moja mogućnost da proučavam materijale slučaja i da se spreči da bilo ko sazna za to“, rekao je Navaljni.

Saslušanje je završeno tako što je sudija dao Navaljnom deset dana da prouči svoj krivični slučaj koji se sastoji od 196 dosijea predmeta. Još nije određen datum suđenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar