Navaljni optužuje Putina da stoji iza njegovog trovanja

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da stoji iza njegovog trovanja, piše danas nemački list Špigel.

„Tvrdim da Putin stoji iza toga, ne vidim drugo objašnjenje“, izjavio je Navaljni u intervjuu Špigelu koji je na internetu objavio delove razgovora.

Navaljni je kazao da mu je sada dužnost „da ostane onakav kakav jeste, neko ko se ne plaši“. „A ja se ne plašim“, poručio je on.

Prema Špigelu, Navaljni je u intervjuu koji će kasnije danas biti objavljen u celini, rekao da namerava da se vrati u Rusiju nakon što se oporavi.

Navaljni se nalazi u Berlinu na rehabilitaciji nakon hospitalizacije zbog trovanja agensom „novičok“.

Navaljni (42), najistaknutiji protivnik ruskog predsednika Vladimira Putinaprebačen je u Nemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. avgusta na domaćem letu u Rusiji.

Nemački stručnjaci za hemijsko oružje utvrdili su da je Navaljni otrovan agensom „novičok“ iz sovjetske ere, što je podstaklo Berlin da traži od Rusije da ispita taj slučaj.

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od dve nedelje i lečen je protivotrovom. Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umešanost u trovanju, a te optužbe su ruski zvaničnici čvrsto negirali.

Kremlj je ljutito reagovao na pozive kancelarke Merkel i drugih ličnosti da odgovore na pitanja o trovanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.