U trendu

NBC njuz: Kineski balon uspeo da prikupi obaveštajne podatke sa nekoliko lokacija

NJUJORK – Kineski balon koji je leteo iznas SAD uspeo je da prikupi obaveštajne podatke sa nekoliko američkih vojnih lokacija, uprkos naporima administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da to spreči, tvrdi danas NBC njuz.

Taj medij se poziva na dva aktuelna visoka američka zvaničnika i jednog bivšeg visokog zvaničnika administracije.

Kina je bila u stanju da kontroliše balon tako da je mogla više puta da pređe preko nekih lokacija i informacije koje je prikupila prenese u Peking u realnom vremenu, rekli su trojica zvaničnika.

Obaveštajni podaci koje je Kina prikupila uglavnom su bili elektronski signali, koji se mogu pokupiti iz sistema naoružanja ili uključiti komunikaciju osoblja baze, ali ne slike, rekli su zvaničnici.

Oni su naveli da je Kina mogla da prikupi mnogo više obaveštajnih podataka sa osetljivih lokacija, da nije bilo napora administracije da uhvati njihove elektronske signale, sprečavajući ih da emituju signale, dok se kreće oko potencijalnih ciljeva.

Balon, za koji Peking negira da je bio špijunski, leteo je nedelju dana iznad SAD i Kanade tokom februara, pre nego što je oboren kod obale Atlantika po naređenju predsednika Bajdena.

Zbog incidenta sa kineskim balonom američki državni sekretar Entoni Blinken odložio je planiranu posetu Pekingu, a odnosi između Vašingtona i Pekinga dodatno su zaoštreni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar