U trendu

Ne zaustavlja se: Tramp smenio i direktora carine

Mediji su naširoko izvestili da je američki predsednik Donald Tramp smenio v.d. državnog tužioca Seli Jejts u ponedeljak uveče, ali je on ubrzo nakon toga smenio i v. d. direktora američke Službe za imigraciju i carinu (ICE) Danijela Ragzdejla.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Tramp smenio Ragzdejla, a Bela kuća nije iznela nikakvo objašnjenje zašto je njegova dužnost poverena Tomasu Homenu, prenosi danas Si-Bi-Es- Njuz.

Bela kuća je, međutim, prethodno naglasila da je Jejtsova smenjena jer je advokatima Ministarstva pravde naložila da ne brane pred sudom predsednikovu kontroverznu uredbu o zabrani ulaska u SAD za državljane sedam pretežno muslimanskih zemalja.

Ragzdejl je postavljen za vršioca dužnosti direktora ICE na dan Trampove inauguracije, a pre toga je bio zamenik direktora te službe tokom nekoliko godina, navedeno je u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Carina je na Tviteru saopštila da on ostaje zamenik direktora te službe.

Homen, koji je postavljen za direktora ICE umesto Razgdejla, bio je u toj službi direktor za operacije uklanjanja ilegalnih stranaca od 2013, saopštio je ministar unutrašnje bezbednosti Džon Keli.

„U tom svojstvu, on je predvodio napore ICE u identifikovanju, hapšenju, pritvaranju i uklanjanju ileganih stranaka, uključujući one koji predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost ili po javnu bezbednost, kao i po one koji ilegalno uđu u SAD ili na drugi način podrivaju integritet naših imigracionih zakona i naše napore pogranične kontrole“, navodi se u saopštenju.

Tramp je u petak potpisao izvršnu uredbu o imigraciji kojom se državljanima sedam zemalja – Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije – vize neće izdavati naredna tri meseca, dok je sirijskim izbeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vreme.

Tramp je uredbu obrazložio time da želi da spreči da „radikalni islamski teroristi“ ulaze u SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.