U trendu

Nebenzija: Postovanje Povelje UN prevencija ratova

NJUJORK – Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija izjavio je povodom Dana UN da je poštovanje Povelje Ujedinjenih Nacija neophodno da bi se sprečili novi globalni ratovi i humanitarne katastrofe.

„Očevi osnivači Ujedinjenih nacija utvrdili su u Povelji temeljne ciljeve i principe međudržavne interakcije. Samo ukoliko ih budemo uvažavali omogućićemo da se čovečanstvo kreće putem izgradnje pravednijeg, prosperitetnijeg i sigurnijeg sveta i sprečićemo nove globalne ratove“, rekao je ruski ambasador i upozorio na pokušaje revizije međunarodnih pravnih normi ustanovljenih Poveljom s cijem promovisanja partikularnih interesa novog svetskog poretka, prenosi TAS S.

Ruski ambasador je ukazao da usklađenost sa Poveljom UN zajednički zadatak koji održava punu posvećenost centralnoj i koordinirajućoj ulozi OUN u svetu.

Dan Ujedinjenih nacija ustanovila je Generalna skupština UN 31. oktobra 1947. godine, a održava se svake godine od 1948. godine.

Ovaj datum je izabran, jer je upravo toga dana 1945. godine
Povelja UN stupila na snagu, a generalna skupština svetske organizacije je 1971. godine preporučila svim državama članicama UN da ga proslavljaju i na državnom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.