U trendu

Nebenzja: Rezolucija 1244 ostaje pravna osnova za rešenje

NJUJORK – Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja istakao je na sednici SB UN da stav Ruske Federacije prema Kosovu ostaje nepromenjen, kao i da rezolucija 1244 ostaje međunarodna pravna osnova za postizanje odrzivog resenja između Beograda i PriÅ¡tine.

„Očigledno je da ni Brisel ni VaÅ¡ington nisu u poziciji da izvrse dovoljan uticaj na PriÅ¡tinu, i da nisu preduzeti odgovarajući koraci u tom smislu, Å¡to je dovelo do zastoja u dijalogu, a to je posebno nepovoljno jer kriza eskalira“, upozorio je on.

Predstavnik Rusije podsetio je ovom prilikom da je u martu bila 23. godisnjica bombardovanja SRJ od strane NATO kada je upotrebljena municija sa osiromaÅ¡enim uranijumom čije posledice se osećaju i danas, i kada su zabeleÅŸena brojna razaranja i ljudske ÅŸrtve.

Nebenzja je, takođe, podsetio da ostaju nekaÅŸnjeni mnogi zločini OVK, uključujući ratne zločine, trgovinu ljudskih organima, dodajući da se Rusija nada pravednoj istrazi i njenom ishodu, ali da je to do sada izostalo.

Vaşan korak ka početku pomirenja dve strane trebalo je da bude usvajanje rezolucije 1244, ali je Zapad izgubio to iz vida, dodao je ruski ambasador.

On je istakao da kosovski Albanci već devet godina sabotiraju formiranje ZSO i ometaju proces međuetničkog pomirenja. Bez ZSO Srbi na KiM ostaju ranjivi pa je tako udvostručen broj napada na njih i njihovu imovinu u 2021., a zabeleÅŸeno je i 35 napada samo u ovoj godini, ukazao je Nebenzja.

On je dodao da je u punom zamahu pokušaj da se Srbi proteraju kao i da se izbrišu njihovi verski objekti, pa tako manastir Dečani ne moşe da povrati svoju imovinu uprkos odluci kosovskog suda.

Broj povrataka raseljenih je zanemarljiv, a sve to je neprihvatljivo kao i kršenje glasačkih prava Srba kojima je zabranjeno da glasaju na nedavnim izborima, pa su na taj način desetine hiljada ljudi isključene iz izbornog procesa, istakao je Nebenzja.

Traşimo da takvo pravno nasilje bude suzbijeno od strane UN i OEBS, posebno u slučaju kada su kosovske vlasti koristile vatreno oruşje u nedavnim incidentima, pod izgovorom da traşe krijumčarenu robu, naveo je on.

„Osuđujemo takve akcije, kao Å¡to je i slučaj proglaÅ¡enja za personu non grata ruskog diplomate Antonova“, kazao je ruski ambasador i dodao da je Rusija alarmirana pokuÅ¡ajima Aljbina Kurtija da eskalira antisrpsku retoriku, kao i time Å¡to je PriÅ¡tina eskalirala pokuÅ¡aje ulaska u NATO i stvaranja vojske sto je sve suprotno rezoluciji 1244.

Tu su i posiljke oruşja Prištini iz Velike Britanije i slanje instruktora, podsetio je Nebenzja i poručio kosovskim Albancima da se fokusiraju na rešenje teške socioekonomske situacije a ne da se naoruzavaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.