U trendu

Nebenzja: Sekretarijat UN nije ovlašćen da vodi istrage

NJUJORK – Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja pozvao je članice Saveta bezbednosti da zatraže od Sekretarijata UN da ne učestvuje u istrazi o navodnom korišćenju iranskih dronova u Ukrajini ukazujući da to telo nema ovlašćenja da vodi istrage.

Nebenzja je u pismu članicama naveo da je Savet bezbednosti odgovoran za praćenje i sprovođenje Rezolucije 2231, koja je, kako tvrde zapadne zemlje, prekrišena korišćenjem iranskih dronova u Ukrajini.

Pozivajući se na belešku predsednika Saveta bezbednosti UN od 16. januara ove godine on je naglasio da Sekretarijat može da pruži administrativnu podršku Savetu bezbednosti u kontekstu Rezolucije 2231 samo na zahtev tog tela i dodao da takvog zahteva nie bilo.

Ocenio je da bi učešće Sekretarijata UN u istrazi predstavljalo potkopavanje integriteta Povelje UN i ugrožavanje autoriteta Saveta bezbednosti i UN u celini, prenosi RIA Novosti.

Zapadne zemlje tvrde da Rusija koristi iranske dronove u Ukrajini, dok Moskva i Teheran odbacuju te optužbe.

Stalne misije Francuske, Velike Britanije i Nemačke pri UN pozvale su ranije danas Sekretarijat UN da ispita informacije o navodnoj upotrebi iranskih dronova u Ukrajini, čime se kriši Rezolucija 2231 SB UN, kojom se Iranu zabranjuje da trguje određenim vrstama proizvoda bez dobijanja odobrenja Saveta bezbednosti UN, uključujući bespilotne letelice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.