U trendu

Nebične dijagnoze: Misteriozni napadi na diplomate SAD na Kubi

Misteriozni zdravstveni napadi na američke diplomate na Kubi nastavljeni su u avgustu i broj ugroženih se povećao na 19, saopštile su SAD, uprkos ranijim američkim procenama da su takvi napadi odavno prestali.

Saopštenje SAD objavljeno je u petak, istog dana kada je i sindikat američkih diplomata saopštio da je među dijagonazama koje su postavljene napadnutim diplomatama na Kubi i blaga traumatska povreda mozga, prenosi danas AP.

U dosad najdetaljnijem izveštaju o neobičnim simtomima, Udruženje članova američke spoljne službe navelo je da je među ostalim dijagnozama trajni gubitak sluha, dok dodatni simptomi obuhvataju otok mozga, teške glavobolje, gubitak ravnoteže i „kognitivni poremećaji“.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert rekla je da SAD kontinuirano revidiraju svoje procene o razmerama napada i da istraga još nije završena.

„Možemo potvrditi da se dogodio još jedan incident prošlog meseca i to je predmet istrage“, navela je ona.

Američki zvaničnici su ranije rekli da su napadi, za koje se prvobitno verovalo da su uzrokovani eventualnim skrivenim zvučnim spravama, počeli u jesen 2016. i nastavili se do proleća ove godine.

Američki istražitelji su tražili sprave za koje su verovali da škode zdravlju diplomata i da se nalaze u njihovim kućama u Havani, ali su zvaničnici saopštili da nikakva sprava nije nađena.

Prošle nedelje, Nauert je izjavila da je ugroženo najmanje 16 Amerikanaca povezanih sa Ambasadom SAD u Havani, ali da se „incidenti“ više ne događaju.

Nova procena američke vlade nagoveštava da su istražitelji još daleko od utvrđivanja načina napada, koje su zvaničnici opisali kao „nešto što SAD nikada dosad nisu iskusile“.

Povrh toga, najnoviji podaci o nastavljenim napadima pokazuju da su napadi nastavljeni još dugo nakon što je američka vlada saznala za njih i pokrenula to pitanje u razgovorima s kubanskom vladom.

Nova saznanja stvorila su dodatnu neizvesnost u vezi sa vremenskim periodom u kojem su napadi izvedeni i sa pitanjem ko je za njih odgovoran.

SAD su izbegavale da optuže kubansku vladu da stoje iza napada, mada su proterale dvoje kubanskih diplomata, ali je Stejt department istakao da je to učinjeno u znak protesta jer Kubanci nisu zaštitili bezbednost američkih diplomata na tlu Kube, a ne zato što SAD smatraju Havanu odgovornom za incidente, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)