Nebo iznad Idliba danas je bez ratnih avina Rusije i Sirije

DAMASK – Nebo iznad Idliba danas je bez ratnih aviona Rusije i Sirije, prvi put posle više nedelja, a stanovnici navode da postoji relativna, ali napeta smirenost dok je na snazi sporazum o prekidu vatre između Turske i Rusije u severozapadnoj sirijskoj provinciji.

Primirje je zaustavilo zastrašujuću kampanju bombardovanja, u kojem je poginulo na stotine ljudi, a milion bežalo prema granici sa Turskom tokom ruskog napada koji su podržale snage sirijske vlade na poslednje uporište pobunjenika u zemlji, preneo je AP.

Sporazum, koji je objavljen juče posle šestočasovnog sastanka turskog i ruskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina u Moskvi, u suštini je zamrznuo linije sukoba.

Sporazum ne primorava snage sirijskog predsednika Bašara al Asada da se ovuče sa teritorija koje je zauzeo u poslednja tri meseca, što je bio ključni zahtev Turske.

On efektivno isključuje mogućnost da se stotine hiljada raseljenih vrate svojim kućama, anvela je američka agencija.

„Ovo nije ništa drugo nego vreme da se borci odmore“, rekla je novinarka Salva Abdul-Rahman, agenciji AP telefonom iz glavnog grada provincije Idlib, koji nosi isto ime.

„Ratni avioni koji su noću terorisali decu i vršili masakre, sada ne lete iznad njih“, rekla je ona.

Aktivisti su saopštili da je bilo manjeg granatiranja u nekim oblastima nakon što je primirje stupilo na snagu u ponoć.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je da sirijski i ruski ratni avioni nisu leteli iznad Idliba u petak, ali je ipak, izvestila o manjim kršenjima primirja u prva tri sata.

Kako je saopštila Opservatorija, najmanje 15 osoba je poginulo u sukobima između sirijskih vladinih snaga i džihadističkih pobunjenika u provinciji Idlib, nekoliko sati nakon što je na snagu stupilo rusko-tursko primirje, preneo je Rojters.

Opservatorija je navela da je do sukoba došlo u regionu Džabal al-Zavija.

Poginulo je šest sirijskih vojnika i njihovih saveznika, kao i devet boraca iz pobunjeničke Islamske partije Turkistan, navedeno je u saopštenju Sirijske opservatorije za ljudska prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.