U trendu

Nebo nad Slovackom cuvaće ceški i poljski avioni

BRATISLAVA – Na osnovu danas potpisanog sporazuma NATO partneri, Češka i Poljska, patroliraće slovačkim nebom dok Bratislava ne povuče sve avione tipa „mig-29“, čime se potencijalno otvara prostor da stari borbeni avioni budu poslati Ukrajini.

Slovačka je poručila da je spremna da pošalje 11 „migova“ Ukrajini, čija se vojska dugo oslanjala na opremu iz sovjetske ere, preneo je Rojters.

Ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ rekao je da je Bratislava posvećena da pošalje avione susednoj Ukrajini, ali zasad nije postignut takav sporazum.

„Postoji politička volja, ima smisla pomoći onima kojima je to potrebno. Ta opcija je na stolu i kada se bude postigao dogovor, obavestićemo vas“, kazao je Nađ.

Slovačka je već poklonila Ukrajini protivvazdušni sistem S-300, vojne helikoptere, haubice „hovicer“ i višecevne ratketne bacače, a poslaće i 30 borbenih vozila.

Nađ, koji je procenio da je vrednost „migova“ oko 300 miliona evra, kaže da će Slovačka tražiti neku finansijsku ili materijalnu kompenzaciju za svoje donacije, kako bi se podržala modernizacija njene vojske.

Prema današnjem dogovoru, Češka i Poljska će čuvati Slovacko nebo od septembra, dok Bratislava čeka isporuku 14 novih aviona tipa „F-16“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.