U trendu

Negativan prirodni priraštaj porastao za više od 660 odsto

PODGORICA – Negativni prirodni priraštaj u Crnoj Gori, prema preliminarnim podacima Monstata, je u prvih sedam meseci ove godine u odnosu na celu 2020. porastao za više od 660 posto, odnosno preko šest i po puta u odnosu na kraj prethodne godine, piše podgorička Pobjeda.

U 2020. godini Crna Gora je prvi put, od kada se vodi statistika, zabeležila negativan prirodni priraštaj, što znači da je tokom posmatranog perioda u zemlji umrlo više ljudi nego što je rođeno. Taj broj je tada iznosio -196, a samo u prvih sedam meseci ove godine ta razlika je narasla za gotovo 662 procenta i iznosi minus 1.297.

Budući da je reč o preliminarnim podacima ne isključuje se mogućnost, piše list, da broj umrlih bude i povećan zbog naknadnog upisa u matične registre.

Prema istim podacima, u prvih sedam meseci ove godine u odnosu na prosek ostvaren u periodu od 2015. do 2019. godine, broj rođene dece u Crnoj Gori manji je za 415, a u odnosu na isti period prethodne godine za 189.

Negativni prirodni priraštaj u prvih sedam meseci ove godine zabeležen je u čak 20 crnogorskih opština, dok je broj novorođenih u odnosu na preminule veći jedino u Podgorici, Budvi, Tuzima i Rožajama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar