U trendu

Nehamer: EK da pomogne u zastiti granica Austrije i Mađarske

BEOGRAD – Austrijski kancelar Karl Nehamer poručio je danas da je došlo vreme da Evropska komisija napravi odgovarajuće korake za zajedničku odbranu granica Austrije i Mađarske, jer, kaže, treba da se spreči da veliki broj migranata prelazi granice.
Na pitanje kakvu poruku šalje Briselu pričom o partnerstvu sa Mađarskom, Nehamer je rekao da je potrebno da se uputi poruka EU da je krajnje vreme da Evropska komisija preduzme korake za zajedničku odbranu granica, kako bi se smanjio broj migranata.

„Mi moramo vrlo brzo da učinimo nešto po tom pitanju i da se potrudimo da se ti ljudi vrate u svoje zemlje porekla, a u tome svakako treba da nam pomogne Evropska unija, jer bi ona trebalo da potpiše sporazum o readmisiji sa zemljama porekla ilegalnih migranata“, kazao je Nehamer na trilateralnom samitu Srbije, Mađarske i Austrije u Budimpešti.

Naveo je i da bi trebalo da se promeni sistem za azilante u zemljama EU, dodajući da bi to pitanje trebalo što pre rešiti, jer težinu tog problema podnose nacionalne države u svojim okvirima.

Premijer Mađarske Viktor Orban naveo je da je došlo vreme kada ideološka pitanja treba staviti po strani i baviti se rešavanjem konkretnih pitanja, kao što su migracije, energenti, posledice rata.

„To su konkretna pitanja, podrazumevaju i ekonomsku saradnju, Austrija ima ogromnu ulogu kada je reč o prosperitetu mađarske privrede i nadam se da će tako biti u narednom periodu“, kazao je Orban.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.