U trendu

Nehamer: Ilegalne migrante vraćati već iz BiH

BEČ – Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer želi da se ilgalni migranti koji nemaju izgled na dobijanje azila u zemljama EU, vraćaju već iz Bosne i Hercegovine u njihove zemlje porekla.

Nehamer, koji će od 27. do 29.aprila boraviti u poseti Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji, objasnio je da planira pilot projekat za vraćanje u zemlje porekla migranata bez mogućnosti dobijanja pravo na boravak u zemljama EU.

„Želimo sa BiH organizovati čarter let koji bi već odatle migrante bez mogućnosti boravka vraćao u zemlje porekla“, kazao je Nehamer za austrijski javni servis ORF.

Istakao je da bi se na taj način ljudima u zemljama porekla ilegalnih migranata pokazalo da nije korisno dati hiljade evra u ruke krijumčara, jer nemaju izgleda na pravo boravka u EU.

Nehamer je najavio da se preko „Platforme protiv ilegalne migracije“ namerava podržavati pojačano projekti na licu mesta na terenu.

Tako, na primer, austrijski službenici treba da obučavaju u Tunisu graničare, jer iz te zemlje preti sve veća infiltracija islamskih terorista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.