U trendu

Nehamer: Pojačanim informisanjem protiv dezinformacija

BEČ – Austrijska vlada će ubuduće češće informisati građane o aktuelnoj situaciji u vezi sa gasom, odnosno stanja u strateškim rezervama, kako bi se izborila protiv kampanje dezinformacija, čiji je cilj da se stvori strah, izjavio je danas kancelar Karl Nehamer i najavio da se oduzima skladiste Hajdah, koje je držao Gazprom, a koje do sada nije punjeno.

Nehamer je naglasio da vlada nikada nije krila da je gas važan energent, i da je ključan za industriju, a time i za radna mesta i blagostanje.

Ukazao je da je vlada već preduzela brojne mere kako bi se borila protiv zavisnosti od ruskog gasa, koji Moskva zloupotrebljava.

„Uveli smo strateške rezerve gasa. Uveli princip ‘koristi ili gubiš’, pa tako skladišta koja se ne pune mogu biti oduzeta. To se tiče trenutno skladišta u Hajdahu, koje do sada Rusija nije punila i sada se ono predaje drugim operaterima“, naglasio je Nehamer.

Istakao je da je strateški cilj da se smanji ovisnost od ruskog gasa, kako kroz smanjenje ovisnosti od fosilnih goriva, tako i kroz nalaženje novih dobavljača, koji bi mogli Austriju istim kvalitetom da snabdevaju.

Preneo je da je dao nalog nadležnim resornim ministrima da redovno informišu građane u vezi popunjenosti skladišta gasa, kao i napretka u diverzifikaciji.

Istovremeno, dodaje da nova situacija zahteva i investicije u nove gasovode i novu infrastrukturu.

„Investicija u budućnost je investicija i u vodonik“, dodao je on.

Kazao je da Austrija puno oolaže u zajedničku evropsku nabavku gasa.
Nehamer je, na konferenciji za štampu, rekao je da se radi o izazovnom vremenu i da se stalno pojavljuju novi izazovi.

Ministarka energetike Leonore Gevesler istakla je da je Austrija u prevelikoj meri ovisna od ruskog gasa, a da je razlog u pogrešnim odlukama proteklih decenija.

„Ne možemo vratiti vreme, ali moramo učiniti sve da osiguramo snabdevanje i u ovo teško doba“, dodala je ona.

Istakla je da trenutno u skladištima gasa ima 44 teravatsati gasa, što osigurava polovinu godišnje potrošnje.

Međutim, kaže da predstoji najavljeni remont gasovoda Severni tok 1 i da se ne zna hoće li ponovo biti pokrenut.

Najavila je da će narednih dana izdati uredbu kojom će velikim potrošačima gasa naložiti da svoja postrojenja prilagode za korišćenje i drugih energenata.

Građane je pozvala da i oni daju svoj doprinos smanjenju potrošnje servisiranjem gasnih kotlova, izbacivanjem vazduha iz grejnih tela, jer se time, kaže, ostvaruje ušteda i do 50 odsto.

Ukazala je da preduzeća koja uvoze gas koji nije ruski dobijaju finansijsku podršku za nastale veće troškove.

Kada je reč o skladištu Hajdah, koje je u vlasništvu Gazproma, rekla je da se mora obaviti priključenje na austrijsku mrežu, što će biti zakonski utvrđeno.

Istakla je da je postupak oduzimanja skladišta već pokrenut, na osnovu zakona koji je stupio na snagu od 1.jula.

Gevesler je rekla da je vlada odlučila da ne podiže nivo upozorenja, jer je i dalje moguće dostizanje cilja od 80 odsto popunjenosti skladišta do grejne sezone.

Ministar privrede Martin Koher rekao je da je Austrija dobro savladala ekonomski pandemiju, da se privredno oporavila od tog izazova, i izrazio uverenje da će biti uspešna i u savladavanju ovog izazova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar