Nehamer: Popustanje mera zbog stabilne situacije u bolnicama

BEฤŒ – Austrijska vlada donela je odluku o daljem popuลกtanju epidemioloลกkih mera zbog stabilne situacije u bolnicama, saopลกtio je danas kancelar Karl Nehamer najavljujuฤ‡i prvo popuลกtanje od 5.februara.

Nehamer je, na konferenciji za ลกtampu, kazao da usled ลกirenja omikron soja postoji visok broj inificiranih, ali uz mali broj hospitalizacija.

โ€žKapaciteti intenzivnih jedinica su stabilni, na dobrom nivou. Poลกto je to tako, a i ฤinjenica je da smo kao vlada sebi zacrtali cilj da fleksibilno reagujemo na virus, sada smo u stanju da popustimo mereโ€œ, rekao je on.

Nehamer je preneo da ฤ‡e od 5.februara najpre radno vreme ugostiteljskim objektima i prodavnicama biti produลพeno sa 22 na 24 sata.

Takoฤ‘e tada ฤ‡e biti poveฤ‡an i maksimalan broj osoba na okupljanjima bez sedeฤ‡ih mesta sa 25 na 50.

Pored toga za manifestacije neฤ‡e viลกe vaลพiti โ€ž2G plusโ€œ pravilo, to jest da vakcinisani i izleฤeni moraju imati i negativan PCR test, veฤ‡ โ€žsamoโ€œ โ€ž2Gโ€œ pravilo.

Od 12.februara, prema njegovim reฤima, neฤ‡e viลกe biti produลพena primena โ€ž2Gโ€œ pravila za trgovine, prema kojem u prodavnice, izuzev supermarketa i prodavnica sredstava za higijenu, mogu uฤ‡i samo vakcinisani i izleฤeni od kovida19.

Istovremeno u prodavnicama ostaje na snazi obaveza noลกenja FFP2 maski.

Zatim, od 19.februara u ugostiteljstvu i turizmu se prelazi sa โ€ž2Gโ€œ na โ€ž3Gโ€œ pravilo, ฤime i negativno testirani dobijaju pristup.

Za gastronomiju i ugostitelstvo ฤ‡e PCR test vaลพiti maksimalno 48 sati, a ako nije moguฤ‡e uraduti PCR biฤ‡e dovoljan i antigenski test, ali koji vaลพi svega 24 sata.

Nehamer je najavio da ฤ‡e uslediti i popuลกtanja u ลกkolama, koja ฤ‡e iduฤ‡e nedelje saopลกtiti ministar obrazovanja Martin Polaลกek.

Nehamer je najavio da ฤ‡e se koraci popuลกtanja mera detaljno pratiti, i da ฤ‡e se reagovati u sluฤaju promena situacije u bolnicama.

โ€žPandemija joลก nije proลกla. Vidimo da se omikron soj drugaฤije ponaลกa, ali ne moลพemo predvideti ลกta ฤ‡e biti na jesen. Zato je vaลพno da budemo spremni za jesen visokom stopom vakcinacijeโ€œ, podvukao je on.

Katarina Rajh iz saveznog tela za praฤ‡enje epidemije (Gecko) istakla je da se omikron soj ponaลกa drugaฤije od ranijih sojeva, ลกto daje moguฤ‡nost za promenu mera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.