U trendu

Nehamer relativizovao pretnju vetoom Hrvatskoj

BEČ – Austrijski kancelar Karl Nehamer, pred današnju posetu Hrvatskoj, relativizovao je pretnju vetoom ministra unutrašnjih poslova Austrije Gerharda Karnera na širenje Šengenskog prostora, pa tako i pristupanju Hrvatske tom sporazumu.

„Iz Hrvatske ne osećamo pritisak migracije ka severu. Pošto Hrvatska uzorno obavlja zaštitu granice ne vidim nikakav problem. O svim zemljama će se pojedinačno glasati“, poručio je Nehamer u izjavi dnevniku „Klajne cajtung“.

Međutim, Nehamer je, u izjavi APA, objasnio da bi širenje Sengenskog prostora bio pogrešan signal sve dok se ne bude dovoljno zaštitila spoljna granica.

„Evropa bez granica može iznutra funkcionisati samo sa snažnim spoljnim granicama“, podvukao je on.

Karner je, prethodnih dana, ocenio da je Šengenski sistem nefunkcionalan i naglasio da ne podržava širenje na Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku.

Češka, koja trenutno predsedava EU, najavila je da će širenje Šengena staviti na dnevni red sastanka ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa početkom decembra.

Za proširenje Šengena potrebna je jednoglasna odluka svih potpisnica tog sporazuma.

U Hrvatskoj je, najavljeni mogući veto iz Beča, izazvao burne političke diskusije, te je premijer Andrej Plenković pokušao da umiri javnost rekavši da austrijska valda samo reaguje zabrinuto zbog velikog broja ilegalnih migranata.

On je tvrdio da su ilegalna migracija, cene energenata i inflacija važne unutrašnjopolitičke teme u Austriji.

Kazao je da razume zabrinutost Beča, ali da očekuje podršku i razumevanje za sve što je Hrvatska učinila na ispunjavanju Šengenskih kriterijuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.