U trendu

Nehamer sa Vučićem pre svega o ilegalnoj migraciji

NJUJORK – Austrijski kancelar Karl Nehamer razgovarao je u utorak u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pre svega o ilegalnoj migraciji.

Kako je Nehamer preneo novinarima, u fokusu razgovora je bila tema migracije, jer se Austrija suočava sa drastičnim rastom broja tražilaca azila iz bezbednih zemalja, kao što su Indija i Tunis.

Razlog za to je, između ostalih, vizna liberalizacija između Srbije i tih država.

Kako je kazao austrijskim novinarima, a prenosi agencija APA, građani iz tih zemalja legalno dolaze u Srbiju i onda nastavljaju put u pravcu EU.

Građani tih država, poručio je, nemaju izgleda da dobiju status azila u Austriji, i ukazao da uz pomoć krijumčara i dalje migranti dolaze u EU.

„Sve dok spoljna granica EU ne bude efektivno zaštićena i iz Brisela ne bude došao konstruktivan predlog za politiku migracije i azila, moraćemo sami da se borimo“, podvukao je Nehamer.

Istakao je da je u borbi protiv ilegalne migracije i trgovine ljudima Srbija važan partner.

Srbija je, kaže, spremna da podrži interese Austrije.

Najavio je da će iz tog razloga otputovati na sastanak u Mađarsku sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi razgovarali o daljem delovanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar