U trendu

Neizvesna borba na predsedničkim izborima u Keniji

NAJROBI – Zvanični rezultati pokazuju da je predsednička trka između zamenika predsednika Kenije Vilijama Rutoa i opozicionog lidera Raile Odinge veoma neizvesna, prenosi Rojters, pozivajući se na kenijske medije.

U svom poslednjem saopštenju, koje je objavljeno u subotu, izborna komisija je navela da je na osnovu više od četvrtine prebrojanih glasova, Odinga osvojio 54, a Ruto 45 odsto glasova, navodi Rojters.

Spor napredak izborne komisije u brojanju glasova nakon izbora održanih u utorak podstakao je zabrinutost u najbogatijoj zemlji istočne Afrike, a interventna policija je tokom vikenda bila raspoređena u nacionalnom centru za prebrojavanje izbornih listića pošto je došlo do sukoba između članova rivalskih stranaka, navodi Rojters.

Izborna komisija nije saopštila kada će pobednik biti proglašen, ali zakon nalaže da to telo mora objaviti rezultate u roku od sedam dana od dana održavanja predsedničkih izbora.

Pobednički kandidat mora dobiti 50 odsto glasova plus jedan.

Predsednik Uhuru Kenijata, koji je odslužio dva mandata, posvađao se sa Rutom posle poslednjih izbora i ovog puta je podržao Odingu za predsednika.

Prema Rojtersovom istraživanju Ruto je osvojio 52, a Odinga 48 odsto.

Nakon što je Vrhovni sud Kenije poništio rezultat izbora 2017. godine u nemirima je život izgubilo više od 100 ljudi.

Izborne prevare izazvale su nemire i 2007. godine, a tada je nastradalo više od 1.200 ljudi.

Odlazeći predsednik Uhuru Kenijata je tokom dva mandata na koje je ograničen, ostvario infrastrukturni procvat, uglavnom finansiran stranim zajmovima koji će ostati njegovim naslednicima, a svojevremno je izjavio da ne može ništa da uradi u borbi protiv korupcije, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.