U trendu

Neizvesna sudbina Palestinca koji 160 dana strajkuje glađu

IDNA – Palestinac koji u izraelskom zatvoru već 160 dana štrajkuje glađu iznenada se našao u centru najnovijih pokušaja da se ojača prekid vatre u pojasu Gaze.

Khalil Avavdeh je dospeo u centar pažnje jer je grupa Palestinski islamski džihad (PIDŽ) zahtevala njegovo oslobađanje u okviru dogovora uz posredovanje Egipta kojima su okončani trodnevni sukobi PIDŽ i izraelske vojske u pojasu Gaze, prenosi AP.

U pokušaju da dobije pristanak PIDŽ za prekid vatre, Egipat je uveravao predstavnike te organizacije da će pokušati da izdejstvuje oslobađanje njihovog vođe Avavdeha na Zapadnoj obali.

Kalil Avavdeh je četrdesetogodišnjak, jedan od brojnih zatvorenika koji su štrajkovali glađu u izraelskim zatvorima, otac četiri devojčice.

Vidno oslabljen i mršav on štrajkuje, jer je pritvoren bez optužnice ili saslušanja pred izraelskim sudom.

Izgledi za njegovo oslobađanje su neizvesni, međutim njegov slučaj vraća u fokus javnosti tešku situaciju u kojoj se nalazi više stotina Palestinaca koje Izrael drži u pritvoru bez prava na odgovarajući pravni postupak, ukazuju kritičari.

Izrael, naime, može da liši slobode na neodređeno vreme takozvane administrativne pritvorenike bez saslušanja i bez dokaza protiv njih. Mnogi se zbog toga odlučuju da štrajkuju glađu uvereni da je to poslednja prilika da skrenu pažnju na svoju situaciju.

Avavdehova advokatica Ahlam Hadad upozorila je da se njen klijent „nalazi između života i smrti“ i poručila da nema smisla držati ga u pritvoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.