U trendu

Nekoliko hiljada demonstranata u zabranjenoj zoni Bagdada

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas u strogo obezbedjenoj „zelenoj zoni“ Bagdada, dan pošto su demonstranti upali u parlament, a premijer Iraka Hajder el Abadi zatražio njihovo kažnjavanje.

Demonstranti su juče upali u zgradu parlamenta zahtevajući versku umesto tehnokratske vlade iako ona nije izglasana.

Nezadovoljni demonstranti su u subotu ušli u „zelenu zonu“, u kojoj su državne vlasti i diplomatska predstavništva, a potom su ušli u zgradu parlamenta i porazbijali sve što su mogli. Povukli su se sami nekoliko sati kasnije, na poziv uticajnog šiitskog verskog vodje Muktade el Sadra, jednog od prevdodnika antivladinih protesta.

Premijer Abadi pokušava da vladu sastavljenu od političara zameni vladom koju bi činili isključivo stručnjaci, da bi sproveo antikorupcione reforme usvojene prošle godine.

Posle nemira u subotu, Abadi je izdao naredbu Ministarstvu unutrašnjih poslova da hapsi sve počinice nereda kako bi im se sudilo.

UN i Evropska unija osudile su incidente u Bagdadu i pozvale na mir i uzdržanost.

SAD i zapadne zemlje strahuju da politička kriza u Iraku ne „skrene pažnju vlasti“ s borbe protiv džihadista iz Islamske države koji od juna 2014. godine kontrolišu velike delove teritorije te zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar