U trendu

Nekoliko humanitarnih organizacija obnovilo aktivnosti u Avganistanu

KABUL – Nekoliko humanitarnih organizacija obnovilo je pojedine aktivnosti u Avganistanu nakon što su dobile uveravanja talibanskih vlasti da bi žene mogle da rade u pojedinim oblastima, kao što je zdravstvo, uprkos tome što su vlasti prošlog meseca zabranile ženama da rade za nevladine organizacije.

Međunarodni komitet spasa (IRC), Sejv d čildren i Ker saopštili su ove sedmice da su obnovili rad pojedinih programa, uglavnom u oblasti zaštite zdravlja i ishrane, preneo je Rojters.

Portparol IRC Nensi Dent rekla je da je avganistansko ministarstvo zdravlja prošle sedmice pružilo uveravanja da žensko zdravstveno osoblje i u službi podrške može da nastavi da radi i da su nakon toga ponovo pokrenute zdravstvene usluge i snabdevanje hranom kroz mobilne zdravstvene timove u četiri provincije.

Talibanske vlasti naredile su prošlog meseca lokalnim i
stranim humanitarnim organizacijama da obustave rad ženskog osoblja do daljeg.
Taj potez talibana osuđen je na globalnom nivou, a obrazložili su da su to učinili jer se pojedine žene nisu pridržavale islamskog kodeksa oblačenja.

Mnoge nevladine organizacije obustavile su rad kao odgovor, navodeći da ne mogu da funkcionišu bez svog ženskog osoblja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar