U trendu

Nekoliko kineskih gradova proglasilo stanje „visoke uzbune“

PEKING – Nekoliko kineskih gradova proglasilo je stanje „visoke uzbune“ zbog korona virusa s obzirom da je sezona putovanja počela danas, zahtevavši od putnika da prijave putovanje danima pre polaska u određeni grad.

Kineske vlasti su upozorile da veoma zarazan omikron soj povećava rizik od prenošenja korona virusa u momentu kada stotine miliona ljudi putuje po Kini kako bi proslavili lunarnu Novu godinu 1. februara, prenosi agencija Rojters.

Određeni gradovi u centralnoj i južnoj Kini saopštili su u nedelju da putnici moraju da prijave svoj dolazak zajednicama, poslodavcima ili hotelima tri dana pre dolaska.

Kineska prestonica Peking juče je donela odredbu prema kojoj će se od putnika zahtevati negativan PCR test na korona virus, ne stariji od 72 sata, a kako bi ušli u grad.

Nova odredba je, kako navodi Rojters, doneta dan nakon što je grad registrovao svoj prvi slučaj omikron soja korona virusa.

U subotu je grad prijavio prvu lokalnu infekciju visoko prenosivim omikron sojem, a registrovan je, kako se navodi, kod osobe, koja je posetila više tržnih centara i restorana u proteklih 14 dan, a nije napuštala grad od početka ove godine.

Zamenik direktora opštinske zdravstvene komisije u Pekingu Li Ang, rekao je da je lokalna bolnica primila devet pacijenata zaraženih omikronom, a da se još njih šest leči.

Do sada je najmanje pet provincija i opština registrovalo lokalne infekcije omikronom, dok je u 14 provincijskih oblasti potvrđena ta varijanta među putnicima koji dolaze iz inostranstva.

Kineski vazduhoplovni regulator saopštio je danas da će obustaviti dva leta iz Sjedinjenih Američkih Država zbog slučajeva korona virusa, čime će ukupan broj otkazanih letova od početka ove godine biti 76.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar