U trendu

Nema krize za NATO

RIM – Italijanski list leve orijentacije “Manifesto” piše da danas u eri velike zdravstveno-ekonomske krize kada svi trpe gubitke zbog pandemije kovid-19, vojni troškovi NATO-a u punom su procvatu.

Prema pisanju lista, sedmu godine zaredom učešće u vojnim troškovima evropskih zemalja članica Saveza raste, a od 2014. godine povećano je za 190 milijardi evra.

Italijanski ministar odbrane Lorenco Gverini potvrdio je da će ove godine Italija povećati vojne troškove sa dosadašnjih 26 na 35 milijardi evra godišnje, “a sve to naravno sa javnim novcem građana”, zaključuje list.

Italija se takođe obavezala da će kao članica NATO-a uložiti 20 odsto sredstava iz vojnog budžeta za kupovinu novog naoružanja.

Iz tog razloga, čim je preuzeo ministrasko mesto, Gverini je potpisao 19. februara ugovor sa 13 zemalja članica NATO plus Finska, za zajedničku nabavku raketa i drugog avionskog naoružanja “koji imaju odučujuću ulogu u vazdušnim borbama” citira list deo novog ugovora.

Oružje nove generacije koje će Italija, prema ugovoru kupovati, služiće između ostalog i za naoružavanje aviona lovaca F-35B, koji se nalaze na italijanskom nosaču aviona “Kavur”.

Novi ministar odbrane Gverini je tim povodom izjavio da će Italija biti jedna od malog broja zemalja koja će zajedno sa SAD, Velikom Britanijom i Japanom imati nosač aviona opremljen sa najmodernijim avionima lovcima.

“Na taj način će Italija, ojačati svoju ulogu protagoniste u Atlantskom savezu, u grupi velikih zapadnih demokratija, u odbrani njihovih neotuđivih principa i vrednosti“, podseća “Manifesto” na reči premijera Marija Dragija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.